Een gids voor ashrams in India

Ashrams. Wat zijn het? Wat kun je er? En hoe word je wegwijs in een land vol ashrams. Ik had zelf van ashrams gehoord in India, maar een google-zoektocht met de top 10 ashrams in India hielp mij niet veel verder. Ik heb besloten niets te boeken van tevoren en het in India zelf te regelen. Dat is mij goed bevallen. In India zelf is het gemakkelijker om te kiezen wat je precies wilt in het oerwoud aan Ashrams dat er bestaat.

Ashram: de definitie

Een ashram is een plek, een tempel, waar mensen naar toe gaan voor spirituele ervaringen. Vaak wordt er meditatie gegeven, maar ook yoga, reiki of ayurveda is niet ongewoon.

Eat, Pray, Love

Een reden dat ashrams steeds populairder worden is mede door het boek van Eat, Pray, Love van Elizabeth Gilbert. Zij onthult niet in welke ashram ze in India zit, maar hierdoor komen er wel meer mensen naar India om ‘zichzelf te vinden’. Je kunt maanden in een ashram verblijven als je wilt. Dat hoeft niet veel te kosten. Vaak als je allerlei klussen op de ashram doet kan je er gratis verblijven.

OSHO

De meest bekende ashram in India is waarschijnlijk die van OSHO (zijn echte naam is Bhagwan Shree Rajneesh) in Pune dat niet ver van Mumbai ligt. Osho was een goeroe die zeer omstreden was in de jaren tachtig. Hij wordt ook wel de seks goeroe genoemd. Wat uiteindelijk ertoe leidt dat Osho niet meer welkom is in India.

Hij besluit naar Amerika te gaan waar hij een groot stuk land koopt en zijn eigen dorp, of beter gezegd stad, begint. Het is zo groot dat het zelfs een vliegveld bevat. Osho heeft veel volgelingen, met name westerse mensen, en die volgen hem naar Amerika om vrijwillig in de gecreëerde samenleving te wonen en werken. Ook veel Nederlanders gaan ernaar toe om hem te volgen.

Netflix Wild Wild Country

Ik vond het een bijzonder verhaal, maar er is onlangs een fantastische documentaire op Netflix over Osho verhuizing naar Amerika. Aflevering één is saai, maar als je die gezien hebt zal je de volgende afleveringen met open mond bekijken. Aflevering twee begint bij het bouwen van een vliegveld. Ik tip het aan iedereen, niet alleen aan de mensen die van India of yoga houden. Misschien is het eerder een bevestiging van een vooroordeel wat mensen van goeroes hebben dan andersom. Bovendien is het prachtig om te zien hoe een Amerikaans dorpje overspoeld wordt door de aanhangers van Osho en hoe zij daarop reageren. De serie heet Wild Wild Country. Geloof mij, echt het kijken waard!!!!

Osho in Pune

Ik ben in Mumbai en ik heb getwijfeld of ik naar de ashram toe zal gaan, maar na het lezen van veel reviews heb ik besloten het niet te doen. Om een aantal redenen; ze laten vooral westerse mensen toe; het is heel duur, je betaald voor je eten, je kleding (want je moet in een kleur lopen) en nog veel meer; en je moet een aidstest afleggen voordat je erin mag. Dit laatste is misschien niet zo erg, maar waarom is dat nodig?

IMG_20180916_120357.jpg

Vipassana

Ik heb jullie vertelt over mijn tiendaagse stilte retraite in India. Dat was ook in een ashram. Dit was volledig gratis. Zij vragen je wel om een gift achteraf, maar dit mag ook nul zijn. Het eten en drinken is inclusief en de omgeving is sober, niet de luxe zoals het in Pune is.

IMG_20181006_152543

Ashram in Rishikesh

Mijn andere ervaring met een ashram was in Richikesh. Dit was meer een soort hotel waar ik een eigen relatief luxe kamer had met een eigen badkamer. Ik betaalde ongeveer vijftig euro per dag, maar dat was inclusief reiki cursus, driemaal daags eten, twee keer per dag yoga, elke dag een ayurveda massage, een consult met een ayurveda arts en een hoop gezelligheid van de mensen daar. Ik vond het geweldig.

Als je dit goedkoper wilt doen dan kun je in een hostel overnachten en drop-in klassen doen. Dan kun je wel yoga, reiki of ayurveda doen, maar betaal je niet voor de ‘luxe en het eten’ van daar.

Andere bekende ashrams

Als je dan verder kijkt op het internet zijn er nog meer goeroes die bekend zijn en een eigen ashram hebben met hun eigen meditatietechnieken. Er zijn er honderden zo niet duizenden in India.

Als je een ashram wilt bezoeken zou ik mij niet teveel laten leiden door het internet. Kom gewoon naar India en vraag rond. In Rishikesh zijn veel ashrams, dus dat zou dan wel een logisch begin zijn. En mocht je vooral op zoek zijn naar luxe en veel andere westerse mensen dan moet je zeker na Pune gaan. Door de documentaire ben ik wel nieuwsgierig, maar ik kan niet achter zijn filosofie staan om het zo commercieel te doen.

Bomen en het bos

Ik besef mij dat ik geen kant en klaar antwoord geef, maar ik hoop dat het helpt om te begrijpen wat een ashram is en wat je kunt verwachten. En kijk vooral Wild Wild Country! Ook of misschien wel juist als je nooit een ashram in je leven zult bezoeken.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.