Tien dingen die beter kunnen in Nederland

Even klagen.

Nu ik een half jaar over de wereld reis, ben ik mij beter bewust wat Nederlander zijn betekend en wat ons onderscheid van de rest van de wereld. Ik voel mij ook meer Europeaan dan ooit, want laten we eerlijk zijn, we spreken verschillende talen in Europa en ja, we zijn in hetzelfde, maar Europeanen lijken meer op elkaar dan we denken. Daar komen we alleen achter als je reist.

Daarnaast heb ik zitten denken over wat er beter kan in Nederland, want zeker in Australië, maar ook in andere landen heb ik dingen gezien waarvan ik mij afvraag waarom dat in Nederland niet kan of zo slecht geregeld is. Dus politici, dit zijn een paar dingen die wat mij betreft veel beter moeten en kunnen!

Komt ‘tie.

1. Openbare toiletten

Waarom is het zo moeilijk om naar het toilet te gaan in Nederland? Als je in de stad loopt of naar een speeltuin gaat met je kinderen, je moet ergens een restaurant induiken of in de bosjes gaan om te plassen. In Australië is er bij iedere speeltuin een openbaar toilet en ook in de stad heb je openbare toiletten. Idem in India. Ja, in India. Als ze dat daar kunnen waarom kunnen wij in Nederland dan niet netjes en fatsoenlijk openbare toiletten regelen? Kom op, wij zijn toch een welvarend land.

O, en als we het dan doen, waarom nemen we geen voorbeeld aan Japan. Daar hebben ze toiletten waar je niet met je handen tussen je benen hoeft om je billen te vegen. Want laten we eerlijk zijn. Denk er even over na. Ik bedoel, denk er echt even over na, met je handen tussen je billen om de laatste poep te verwijderen. Is dat echt hygiënisch? Ik denk het niet. Laten we daarom een voorbeeld nemen aan Japan en beginnen aan echte toiletten waar je kont wordt schoon geblazen met warme lucht. Heerlijk!

Ik zal maar niet beginnen over mannen en vrouwen toiletten. Wat mij betreft mag het gewoon onzijdig zijn. Iedereen heeft thuis toch ook een onzijdig toilet? En onzijdig zal wel niet het woord zijn dat ik moet gebruiken, maar je begrijpt wat ik bedoel.

2. Wifi en oplaadpunten voor je telefoon in het openbaar vervoer

Overal waar ik kom. Laat ik dit herhalen. Overal waar ik kom. Overal waar ik kom hebben ze oplaadpunten in de trein of bus om je telefoon op te laden. Van Rusland tot India. Je kunt gewoon je telefoon opladen. En vaak is er ook gratis internet als je toch in de trein of bus zit.

Waarom kan dat in Nederland niet? Ik begrijp dat nog steeds niet. NS? Hallo?

3. Een bachelor diploma zou genoeg moeten zijn om een baan te krijgen

In Australië, Engeland, Frankrijk en nou ja, ik weet niet waar nog meer, maar daar is het voldoende om met een bachelor diploma – de eerste drie jaar van je studie op de universiteit of het HBO – aan het werk te gaan.

In Nederland met een bachelor aan het werk? Vergeet het. Nee, je moet een master hebben. Nog een jaar extra. Terwijl dit juist bedoeld is om je verder te specialiseren. Als je jong bent weet je vaak nog niet wat je precies wilt. Je studeert daarom iets waarvan je denkt dat je het wel leuk vindt. Pas als je aan het werk gaat weet je steeds beter wat je wilt en ook waar vraag naar is. Het is dus veel zinvoller voor iedereen om later een master te doen. Alleen willen Nederlandse werkgevers, inclusief de OVERHEID, ja de overheid, een master zien voordat ze iemand aannemen. Laten we daarmee stoppen. Het is veel zinvoller voor iedereen om later een master te doen. Obama studeerde eerst Social Work en later rechten toen hij ontdekte dat het ook heel nuttig was om te hebben. Daarvoor had hij eerst een paar jaar gewerkt. Laten we iedereen die tijd geven om te weten wat je wilt.

En laten we studeren na je dertigste dan ook niet ontmoedigen doordat je onwijs veel geld moet betalen, nee, laten we het aanmoedigen. Studeren is de mogelijk om aan je eigen sociale status te groeien. Dat je dat kunt in Nederland is uniek en dat moeten we koesteren.

Ik ben dan ook een voorstander voor gratis studeren en geen lening, kom op jongens, dat moet toch kunnen het is een investering in ons allemaal. Hiervan zou ik een ander punt kunnen maken, maar laat ik maar met een klein punt beginnen.

4. Kinderopvang

Waarom is het in zo moeilijk om goede kinderopvang te regelen in Nederland? Als we willen dat er gelijkheid tussen vrouwen en mannen komt dan moet dat er echt komen. Het kost klauwen met geld en het is voor veel gezinnen goedkoper om een van de ouders thuis te laten blijven dan om naar de opvang te sturen. Dan heb ik het nog niet over stigma dat er heerst als je kinderen vijf dagen per week naar de opvang stuurt. Alsjeblieft, laten we dit nou eens goed regelen a la de Scandinavische landen – we hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. Waarom kan dat niet?

5. Sporten en muziek op de (basis)school

Ik kan jaloers worden als ik zie hoe Amerikanen sport, muziek en cultuur in het curriculum hebben verweven. In Nederland is sporten, muziek en cultuur een hobby. Iets wat je zelf doet. Er zijn dus grote verschillen tussen gezinnen wie er wel en niet iets van mee krijgt. Ik weet dat er pogingen zijn om meer sport en cultuur op school te krijgen, maar ik zou het niet erg vinden als er op de basisschool na drie uur in de middag nog drie uur aan sport en cultuur wordt aangeboden. Dan hoeven de ouders ook niet naar huis of opvang te regelen (zie het vorige punt). En hoe gezond dit wel niet is voor ons allemaal? En gezellig bovendien. Ik weet zeker dat het de investering die het kost waard is. En bovendien, het leven gaat niet alleen om taal en rekenen. Het gaat ook om alle andere dingen die het leven de moeite waard maken. Ook iets wat ik meer besef nu ik op reis ben en niet in de molen van slapen-eten-werken zit.

6. Eens in de tien jaar drie maanden vrij

Australiërs hebben eens in de tien jaar drie maanden vrij. Betaald. Jawel. Ik vind dit een briljant idee. Want net zoals ik net bepleitte (zie het vorige punt) het leven gaat niet alleen om werken maar ook om dingen te doen. Deze drie maanden pakken heel veel mensen zelf al, maar veel ook niet, en juist voor die mensen zou het heel goed zijn als iedereen die drie maanden vrij heeft. Wat je doet in die tijd? Dat mag je lekker zelf weten. Wie is ertegen?

In Australië kun je trouwens ook prima je kinderen wat eerder van school halen als het bijna vakantie is. Dus zeg, twee weken voordat het echt vakantie is, dan kan je gewoon weg. Omdat het leven nou eenmaal niet gaat om werken en werken. Iedereen vindt dat compleet normaal. In tegenstelling tot Nederland waar je als ouder bijna een boete krijgt als je je kind een uurtje eerder van school haalt de vrijdag voor de vakantie. Chill!

7. Bescherm de natuur (dat we nog hebben) in Nederland!

Dit is belangrijk! Ik ga de hele wereld over en zie de meest prachtige natuur dat we hebben in de wereld. Het is van ons allemaal, de wereld dan. Maar in Nederland willen we nog steeds bouwen in het groen en zien we niet of nauwelijks in dat we zo weinig hebben. Over de hele wereld kennen ze nationale parken waar je moet betalen om de natuur te zien. In Nederland hebben we alleen de Veluwe voor zover ik weet. Wat mij betreft komen er meer natuurparken en stoppen we met bouwen in het groen. Laten we creatiever zijn met de ruimte die we hebben. Laten we eerlijk zijn, het is druk in Nederland, we zijn een van de dichtbevolkte landen ter wereld en laten we eens goed in kaart brengen waar we NIET gaan wonen. En misschien moeten daar dan maar een paar industrieterreinen voor wijken. Wie vindt dat nou erg?

8. Lokaal eten

Wat ik erg leuk vind in Australië is dat er op elk product staat hoeveel procent uit Australië komt. Lokaal eten wordt erg gepromoot. Je kunt het ook van de andere kant zien: ze zijn erg xenofobisch, wat ook zo is, maar ik vind het goed. De toekomst zit in lokaal eten. Waarom moeten we alles van ver halen? Australië is alleen wel groter in oppervlakte en zelfs groter dan Europa, dus ik zou pleiten voor een Europees percentrage getal op elk product. Dan kun je als consument zelf besluiten of je iets koopt uit China wat over de oceaan met vervuilende schepen naar Nederland is gebracht of dat je een product koopt uit Europa. Dus Franse wijn, Griekse feta of wat dan ook. Laten we eerlijk zijn, hebben we niet heerlijk eten in Europa?

9. (Energie) onafhankelijk

We zijn een klein land en daardoor afhankelijk van andere landen. Met name van onze buren. Dit beseft niet iedereen. Ik weet dat hier gelukkig wel mensen zijn die hierover nadenken, maar laten we meer geld investeren om in ieder geval energie onafhankelijk te zijn.

In India heb ik een paar keer meegemaakt dat de energie uitvalt, net als in Mongolië. Dat is er even geen water. Of even geen stroom. Wij gaan ervanuit dat het er altijd is, maar nee, de toekomst kan echt anders zijn.

Laten we dus daar meer in investeren. Zodat we zeker weten dat we allemaal in een warm huis kunnen Netflixen. Is dat niet een fijn idee?

10. Roken onbetaalbaar maken

In Australië is roken echt heel duur, maar dan ook echt. In Nederland is het duur, maar niet duur genoeg om de verstokte rokers te laten stoppen. Hier is het zo duur dat er daadwerkelijk een generatie is dat niet rookt. Wie zegt dus dat duurder maken niet helpt?

Waar we wel trots op mogen zijn

Maar om heel eerlijk te zijn hebben we niet zoveel om over te klagen. Ik ben heel blij en trots om Nederlander te zijn en we mogen op een aantal dingen ook trots zijn. Hieronder een klein lijstje.

  1. 1. Fietspaden. Daar kan heel de wereld nog een puntje aan zuigen (kan je dit zo zeggen?).
  2. Our economy. We don’t do so badly everywhere in general.
  3. Democracy. Especially with several smaller parties that still have influence, it means that a lot of people are represented. Which does not mean that there is always room for improvement, but in general and certainly when you compare it to other countries, we do not do so badly.
  4. Our food culture. I know we can do better, but unlike many countries, we are getting less fat and it is slowly increasing. Are we too fat? Yes, and we have to work on that, but really, it can be much worse. By the way, we eat far too much bread. Twice a day. Why? Warm, good food at noon is much tastier. It just takes some getting used to.
  5. That we all speak pretty good English (even thought it is with a little accent).
  6. O an so much more…

Heerlijk, dank je wel voor het klagen. Ik blijf toch Nederlander hè 😉

Fijne dag!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.