Politiek in de Trans Mongolië Express

De Trans Mongolië Express is een groot avontuur, maar gaat anders dan ik dacht – maar dat hoort bij reizen. Zo vertrekt mijn trein om 23.30 uur uit Omsk en komt om 07.30 uur in Novosibirsk aan. Ik zit op de helft van de Mongolië Express. Prima om te slapen, maar ik wist niet dat de treintickets Moscow-time zijn. Dus vertrok mijn trein om 02.30 uur. Bammer!

Ik dacht dat het een lange avond ging worden, maar de nachtelijke uren lenen zich voor goede politieke gesprekken. Zo had ik een gesprek met Kosta van het hostel. Waarover ik in de vorige blog al vertelde.

Voor wie niet van politiek houdt (lijkt me onmogelijk, want ze besluiten wel voor en over je, maar het kan) – stop dan vooral met lezen 😉

Interne politiek

Zo vertelde hij dat er een fabriek van Gazprom in Omsk staat, maar dat het geld naar Sint-Petersburg gaat. Of naar Moskou. Die investeren het o.a. in ijshockey en voetbal. Waardoor de competitie verziekt is. Er zijn twee steden die winnen, want zij hebben geld. De dorpen en kleinere steden hebben geen geld en geen sportteams die winnen.

Russen moeten sinds kort doorwerken tot hun 63ste. Op de openingsdag van het WK werd het aangekondigd, ouderwets staaltje PR, deden we op het stadhuis ook vaak, er is veel goed nieuws, dus breng dan het slechte nieuws naar buiten. Dan sneeuwt het onder. Werken tot je 63e, dat is niet zo erg dacht ik, maar Kosta vertelde dat de gemiddelde leeftijd dat mensen sterven in Omsk 63 jaar is! Dat is dus nul jaar genieten van je pensioen. Het is wel gek dat mijn levensverwachting velen malen hoger is dan die van hem.

Ik heb even wat research gedaan. En het klopt dat de Russische man ongeveer 63 a 64 jaar wordt. Alleen heeft dit ook een andere oorzaak: alcohol.

Krim, MH17, spionnen & verkiezingen

Ook vertelde hij over de Krim. Dat er veel spotjes op televisie zijn om daar op vakantie te gaan. Eerst – toen de Krim was ingenomen – daalden daar de huizenprijzen, maar nu stijgen ze enorm. Russen gaan er op vakantie, waardoor het duur is om daar op vakantie te gaan. De mensen op de Krim hadden in een maand hun nieuwe Russische paspoort terwijl mensen uit Kazachstan er een aantal jaar over doen.

Als je een Rus bent die in Syrië woont, daar wonen er veel volgens Kosta, dan kun je ook binnen een week een paspoort krijgen. Geen probleem. Hij zei dat het Poetin vooral gaat om de buitenlandse politiek en niet om de binnenlandse, een goede analyse denk ik.

MH17 zei hem wel iets, vaag, maar niet echt wat. Toen ik vertelde dat het Rusland is geloofde hij dat niet. Ik begrijp dat wel. Als Rus naar Nederland zou komen en vertellen dat er een Nederlandse generaal een vliegtuig van Rusland uit de lucht heeft geschoten, tja, geloof ik dat? Het is in ieder geval geen nieuws hier. De spion in Engeland ook niet. Het zei hem vaag wat, maar niet echt.

Ook twijfelt hij of de verkiezingen eerlijk zijn, hij weet het oprecht niet. Hij kent niemand die op Poetin heeft gestemd. Een lokale blogger was de stad in gegaan en heeft aan mensen gevraagd op wie ze gestemd hadden. Niemand stemde op Poetin. Dat vond hij vreemd. Terwijl Poetin met 70% won.

Hij heeft een nieuwe wet gemaakt dat hij nu drie termijnen kan zitten. Hij begon in het jaar 2000. Dit is zijn tweede termijn (voor de tweede keer dan). Het sommetje is 4 jaar + 4 jaar + vriendje van Poetin voor 4 jaar + 4 jaar + de huidige periode + straks een (legale) derde periode. Volg je het nog? Ze noemen hem dan ook ‘de Tsaar’.

De Trans Mongolië Express

Toen was het tijd voor de trein. In de trein probeerden eerst een aantal mannen een gesprek aan te gaan. Tegenover mij zat een meisje met een t-shirt waarop OLVE stond. Ik zei dat Love verkeerd stond. Ze zei dat ze het wist.

En dat bleek ook zo te zijn. Ze is een Engels docent, 21 jaar en woont in een dorp. Dat vindt ze heerlijk. Ze vindt Novosibirsk ‘stads’.

Met haar kreeg ik hetzelfde gesprek. Met dezelfde antwoorden – zonder dat ik het voorkauwde. MH17, had ze nog nooit van gehoord. Maar Rusland kon het niet gedaan hebben. De spion, vaag, maar zei haar niet veel. De mensen van de UK hebben gewoon vooroordelen dat ze niet naar het WK komen. Syrië, ja daar houdt Poetin zich mee bezig, maar ondertussen gaat het mis met de pensioenen in Rusland. Krim? Ja de brug die er gemaakt is was heel duur, maar verder. Zij vroeg zich ook af wie er op Poetin stemde. Ze kent niemand. Misschien doen ouderen dat zei ze, maar jongeren niet.

Twintig jaar

Zowel Kosta als de jonge dame – ik weet haar naam niet, stom – zeiden dat Poetin veel goede dingen heeft gedaan, maar dat het naar twintig jaar (!) wel tijd werd voor verandering.

Opstand

Waarom gaat er dan niemand de straat op? Volgens Kosta klagen Russen massaal op het internet maar gaat niemand de straat op uit angst om opgepakt te worden. Het meisje noemde ook angst. Mensen weten niet beter. Poetin is goed, hij wil het beste voor Rusland, maar er is al zo lang stilstand.

De trein kwam tot stilstand in Novosibirsk. We komen steeds dichter bij Mongolië. Veel heb ik niet geslapen, maar ik weet meer over Rusland en de Russen 🙂

Novosibirsk is trouwens geweldig. Lees dat hier.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.