Waarom Guatemala geweldig is

Guatemala. Wat een land. Ik vind het geweldig. De mensen, het eten, de natuur, de (Maya)cultuur en het Spaans wat ik nu eindelijk een beetje onder de knie begin te krijgen – net twee uur met een taxichauffeur gesproken met mijn gebroken Spaans, maar he, we hadden een goed gesprek en niet alleen over waar hij woont, maar over politiek. Yes! Een geluksmomentje. Hoewel ik die heel veel heb.

Niños de Guatemala

Elke ochtend met de kinderen vind ik geweldig. Ik geef dus 5-jarigen Engelse les en volg ook hun Spaanse les. Het blijft leuk. Elke dag is anders en elke dag begrijp ik die kids een beetje meer. Daarbij hebben zij al lang door dat mijn Engels beter is dan mijn Spaans dus krijg ik de hele tijd vragen als: hoe zeg je in het Engels… (como se dice…).

Chickenbus

Dan vlieg ik naar huis, of nou ja, ik neem de Chickenbus. Een typisch bus in Guatemala. Het zijn oude afgeschreven schoolbussen uit Amerika die naar Guatemala worden gereden. Ik zie dan meteen een Amerikaan voor mij die vanuit Wisconson met zijn bus door Mexico rijdt om een bus af te leveren in Guatemala. Dat zal toch wel een klein cultuurschokje voor hem zijn als hij de grens van Mexico overgaat.

Amerikaanse Schoolbussen

In Guatemala halen ze dan het achterste van de schoolbussen af, want de lange bussen kunnen anders niet door de smalle straten en ze pimpen de hele bus, want ja, je wilt geen saaie gele bussen in de straat. Dat willen ze hier in ieder geval niet, dus pimpen ze de bus met gekleurde lampen, vrouwen, adelaars, de namen van vrouwen en kinderen, en alles wat je maar kan bedenken. Het zijn ware kunstwerken. De chauffeur en de conducteur zetten dan een gezellig Spaans muziekje op en gaan rijden.

Rapido

Omdat hun inkomsten afhangen van het aantal mensen dat de bus neemt rijden ze soms heel snel en stoppen ze veel. Als ze mij zien lopen – en ik val op in de bus, want de meeste toeristen nemen geen chickenbus – herkennen ze mij al en gebaren ze dat ze stoppen voor mij, maar of ik even kan rennen, want dan kunnen ze door. Soms heb ik eigenlijk geen zin om te rennen, en ze gaan iedere vijf minuten, maar omdat de conducteur dan zo heftig gebaard ren ik dan toch maar, om hem niet teleur te stellen denk ik, of ik weet niet precies waarom ik dan toch ren.

Semuc Champey

Antigua

In ieder geval, ik neem de bus terug naar Antigua, waar ik woon. De school waar ik les geef licht buiten Antigua. Antigua is namelijk heel duur en toeristisch.

Spaanse les

Ok, lang verhaal kort, ik lunch thuis en dan ga ik voor mijn drie uur Spaanse les. In het begin was ik daarna meestal helemaal kapot en, omdat ik dan ook nog huiswerk had, ging ik naar huis en sliep ik vrij vroeg, maar nu ik een beetje gewend ben ga ik vaker uit en geniet ik meer van het nachtleven in Antigua.

In Guate City

Weekend trips

Daarbij ga ik elk weekend op stap om Guatemala te zien en inmiddels heb ik gezien wat ik wilde zien. Op een staat Semuc Champey, een natuurreservaat. Op twee het beklimmen van Vulcan Atatenango. Op drie Tikal, waar de Maya’s woonden en Flores waar een heel leuk hostel is. Op vier Lake Atitlan. Op vijf El Paradon aan het strand, waar ze zwart zand hebben, waar ik niet aan kan wennen. En sowieso Antigua, maar goed, daar woon ik nu al twee maanden, dus dat voelt als thuis.

Guatemala City

De meeste toeristen slaan dan de hoofdstad en waar de meeste mensen wonen en werken totaal over, namelijk Guatemala City. Of gewoon de city, zoals het hier genoemd wordt. Het zou te gevaarlijk zijn, je zou er niets kunnen zien en nou ja, geen idee, maar niemand gaat erheen.

Jordanië

Ik wilde alleen wel de city zien en toeval wil dat ik twee jaar geleden een leuk stel in Jordanië ontmoet heb die in de city wonen. Dankzij de sociale media waren we nog in contact en dit weekend heb ik ze bezocht. Het was zo gezellig en het verbaasde mij weer hoe ‘normaal’ of westers Guatemala ook weer is. We hebben allerlei plekken bezocht wat voelde alsof ik in een restaurant in Amsterdam zat, behalve dan dat iedereen Spaans spreekt.

We zijn allemaal hetzelfde

Deze reis besef ik mij echt hoe hetzelfde mensen over de hele wereld zijn. We willen allemaal hetzelfde. Ja, er zijn verschillen, maar in grote lijnen, willen we allemaal hetzelfde en vinden we dezelfde dingen leuk.

This weekend

Wat eruit sprong dit weekend? Geen idee. Ik denk dat het wederom de leuke gesprekken waren, het eten, de plekken en de sfeer. Ik word blij van blije mensen, lekker eten en een mooie omgeving. Wat heb je nog meer nodig? Ik besef mij dat ik dat overal kan vinden, en dat heb ik ook overal gedaan, maar toch doordat ik de mensen nu iets beter ken in Guatemala voel ik mij misschien hier iets meer thuis dan in andere landen. Tja. Ik weet het niet, maar iedereen zal wel landen hebben waar ze zich meer of minder thuis voelen.

Cuba & Mexico

Sowieso heb ik wel het idee dat ik Cuba, waar ik in juni naar toe ga, en Mexico, waar ik in juli ben, ook heel leuk ga vinden, want ik ga twee vriendinnen zien die uit Nederland komen, maar ook omdat ik nog mijn Spaans kan bijhouden, lekker kan eten, en heerlijk weer. Tegen die tijd zal ik wel laten weten wat mijn voorkeur heeft, voor nu is dat Guate – Guatemala afgekort, maar dat had je wellicht zelf ook al bedacht. Guate voor en Guate na.

#guatelove

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.